Na svako radno mjesto čekaju tri nezaposlena

Bez autora
Feb 14 2011

Posao u sezoni jedina je svijetla točka na umrtvljenom tržištu rada. Lani se iz evidencije nezaposlenih posredovanjem državne burze zaposlilo oko 30 tisuća radnika, a državna burza najavljuje 22 sajma poslova u najvećim gradovima kako bi, među ostalim, popularizirala rad u sezoni. Lani je svako peto ponuđeno radno mjesto imalo karakter sezonskog, a tako bi moglo biti i sada. Stalno zaposleni gube radna mjesta, a ugovori se nude ili za rad u sezoni ili na određeno, mjesec ili dva. Primjerice, među 21 tisuću radnika koji su u prosincu ostali bez posla, 7,5 tisuća dobilo je otkaz kao tehnološki višak, a 13,5 tisuća jer im je istekao ugovor na određeno. Potkraj siječnja 2011. u evidenciji nezaposlenih očekuje se oko 330 tisuća nezaposlenih, a ukupan broj slobodnih radnih mjesta koje tijekom godine tvrtke prijave burzi iznosi 110.000...

Na svako radno mjesto čekaju tri nezaposlenaPosao u sezoni jedina je svijetla točka na umrtvljenom tržištu rada. Lani se iz evidencije nezaposlenih posredovanjem državne burze zaposlilo oko 30 tisuća radnika, a državna burza najavljuje 22 sajma poslova u najvećim gradovima kako bi, među ostalim, popularizirala rad u sezoni.

Lani je svako peto ponuđeno radno mjesto imalo karakter sezonskog, a tako bi moglo biti i sada. Stalno zaposleni gube radna mjesta, a ugovori se nude ili za rad u sezoni ili na određeno, mjesec ili dva.

Naporno, slabo plaćeno

Primjerice, među 21 tisuću radnika koji su u prosincu ostali bez posla, 7,5 tisuća dobilo je otkaz kao tehnološki višak, a 13,5 tisuća jer im je istekao ugovor na određeno. Potkraj siječnja 2011. u evidenciji nezaposlenih očekuje se oko 330 tisuća nezaposlenih, a ukupan broj slobodnih radnih mjesta koje tijekom godine tvrtke prijave burzi iznosi 110.000. Potražnja za radnicima tri je puta niža od ponude.

– Anketa među poslodavcima pokazuje da tvrtke uglavnom traže konobare, kuhare, slastičare, sobarice te prodavače – kaže Matijana Blašković iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Nudi se, zapravo, naporan i ne osobito dobro plaćen rad, što je tipično za zemlje koje žive od masovnog turizma. U turizmu se na djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovine lani zaposlilo oko 48 tisuća radnika, od čega 18.350 radnika sezonaca.Tako bi moglo biti i ove godine, a jači val zapošljavanja u turizmu kreće od uskrsnih praznika. Brane premijerku HZZ brani premijerkin istup da ne treba otvarati tržište stranim radnicima, pa čak i za čuvanje ovaca, sve dok je domaća burza nezaposlenih dupkom puna.

Poljoprivreda je druga djelatnost koja nudi barem kratkotrajnu priliku za posao i zaradu – nudi oko 12 tisuća sezonskih ugovora. K tome, oko 5400 nezaposlenih Hrvata sezonski radi i u Njemačkoj. Trenutačno oko 83 tisuće nezaposlenih dobiva od države novčanu naknadu, ali iskustvo pokazuje da su za mnoge sezonce, pogotovo u poljoprivredi, ti poslovi tako privremeni da im ne osiguravaju naknadu na burzi kada ostanu bez posla. Da bi je dobili, nezaposleni moraju imati barem 9 mjeseci prijavljenog rada u protekla 24 mjeseca.

Tečajevi za tesare, kuhare, wellness terapeute...

Lani je strancima izdano samo 138 radnih dozvola za turizam i ugostiteljstvo, koje će u 2011. biti obnovljene. Na burzi kažu da zahvaljujući njihovim obrazovnim programima deficitarnih zanimanja na tržištu nema. Nezaposlenima se nudi doškolovanje u slastičare, wellness terapeute, tesare, zavarivače, podopolagače, knjigovođe, kuhare, grafičke dizajnere, njegovatelje...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik